Van 19 tot 21 april 2022 vond in The Beacon in Antwerpen de Smart City Week plaats, waarvan Slimme Regio Vlaanderen co-organisator was. Op dinsdag 19/4 hielden we er onze stuurgroep meeting, samen met die van Smart Flanders (de 13 centrumsteden). Aansluitend was er een working lunch over de lopende opportuniteiten, een interactieve sessie over de Vlaamse bouwstenen en een inspirerend panelgesprek. Hieronder een korte samenvatting van een erg geslaagde editie.

Working lunch

Na de stuurgroepvergadering in de ochtend, organiseerden we samen met The Beacon en Imec een gezamenlijke working lunch voor zowel de SRV stuurgroep als de Smart Flanders stuurgroep. Daarin gaven we overzicht geven van de lopende procedures, en de pipeline aan aanbestedingen en opportuniteiten. De focus lag daarbij op volgende opportuniteiten:

  • City of Things Call (Slimme Regio Vlaanderen ; Smart Region Office)
  • Gemeentes zonder gemeentehuis (Agentschap Digitaal Vlaanderen)
  • Programma Innovatieve Overheidsopdrachten (Economie, Wetenschap en Innovatie)

Interactieve sessie

Na de working lunch was er een interactieve sessie die vrij toegankelijk was voor iedereen. Daarin werd een presentatie gegeven over de voornaamste Vlaamse bouwstenen, zijnde:

  • Vlaamse Open City Architectuur (VLOCA) en OSLO (Smart Region Flanders)
  • Vlaamse Sensor Data Space (VSDS) (Imec)
  • Waarom internationale coördinatie en samenwerking nodig is voor Slimme Steden

Panelgesprek

Als afsluiter van het plenaire gedeelte was er een panelgesprek over de impact van deze bouwstenen, en hoe er optimaal mee om tegaan. Het gesprek werd gemodereerd door Raf Buyle. Hij bracht een discussie op gang tussen Nils Walravens (SRO), Annie Pinxten (Cronos), Stefan Lefever (imec) en Justien De Roose (Sirus). Er werd gevraagd hoe ze de verbanden zien tussen de verschillen bouwstenen en hoe die leiden tot het verlagen van de drempels. Er werd ook dieper ingegaan over de economische spillover effecten voor Vlaanderen en Europa door het toepassen van deze bouwstenen in concrete business cases. Last but not least, gaf iedereen zijn idee over de perceptie waar we vandaag staan ten opzichte van andere regio’s in Europa. Deze inspiratierijke dag werd uiteindelijk afgesloten met een receptie en die zowel toegankelijk was zowel bedrijven als overheden, een ideale gelegenheid om te netwerken dus!

Wil je gelijkaardige initiatieven en opportuniteiten niet meer missen? Wordt dan snel lid of schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Shares
Share This