Peter Vandeurzen, Clustermanager van Smart Cities Vlaanderen, nam deel aan het panelgesprek op de studiedag ‘Slim in de Stad‘ die georganiseerd werd door het team stedenbeleid van het Agentschap Binnenlands Bestuur. Naast Peter namen ook Vincent Van Quickenborne, burgemeester van de stad Kortrijk, Bart Rosseau, diensthoofd Data en Informatie van de stad Gent en Pieter Ballon, directeur imec-SMIT, VUB deel aan dit debat. 

De studiedag werd plechtig beëindigd met de toekenning van de subsidies voor de oproep Slim in de Stad 2018. De stad Gent, de stad Roeselare samen met de Vlaamse Gemeenschapscommissie (Brussel) ontvangen ieder 145.00 euro. Ze krijgen drie jaar de tijd om hun project uit te voeren. Het doel van de oproep Slim in de stad is om innovatieve en creatieve concepten over de stad van de toekomst te realiseren.

Het panelgesprek handelde over volgende vragen:

  • Smart city initiatieven kennen we momenteel voornamelijk in de vorm van kleinschalige pilootprojecten. Is de tijd rijp om de projecten uit te rollen op een grotere schaal? Hoe moet dit best gebeuren?
  • Wanneer er gewerkt wordt rond smart cities kiest men steeds voor een brede samenwerking met de volledige Quadruple Helix. Deze brede aanpak kent veel voordelen. Zijn er echter ook nadelen/valkuilen verbonden aan het aangaan van deze brede samenwerkingsverbanden?
  • De strenge bepalingen uit de GDPR hebben een invloed op de manier waarop er met smart city toepassingen gewerkt kan worden. Werken de bepalingen uit de GDPR voornamelijk belemmerend, of biedt de GDPR op bepaalde vlakken ook kansen in het werken rond smart cities?
  • Waar liggen de komende jaren de prioriteiten in het werken met (open) data? Moet er voornamelijk ingezet worden op het capteren en ter beschikking stellen van data? Of moet de focus van de overheid liggen op het effectief aan de slag gaan met de huidige data die momenteel beschikbaar is?
  • Wat zijn volgens jou de absolute prioriteiten voor de Vlaamse overheid bij het uitrollen van slimme steden in Vlaanderen?

 

Meer info

The following two tabs change content below.
Shares
Share This