Onze workshop ‘Drones in smart cities’ lokte 35 deelnemers naar het gloednieuwe DronePort op dinsdag 12 maart. Samen met EUKA nodigden we Frank Van Welkenhuyzen (Dronematrix), Gino Van den Ven (Vinçotte), Marc Bellinkx (Politiezone CARMA) en Ward Van Ooteghem (Citymesh) uit voor een boeiende namiddag. Vlak naast de landingsbaan van DronePort kwamen we te weten hoe zij drones inzetten in hun dagelijkse werking en zo de slimme stad iets meer werkelijkheid maken.

Frank Van Welkenhuyzen legde uit hoe ze met Dronematrix een netwerk van autonome drones willen opzetten die door verschillende gebruikers gedeeld kunnen worden. Gino Van der Ven lichtte toe dat Vinçotte onderzoekt wat de mogelijkheden zijn om drones in te zetten voor hun technische inspecties. Zo zouden hoogspanningslijnen ook in moeilijk bereikbare gebieden met drones getest kunnen worden.

Hoe politiezone CARMA drones inzet binnen de politiezone kwam Marc Bellinckx uit de doeken doen. Ze zetten drones in bij evenementen om de mensenflow te monitoren, bij overstromingen kijkt de brandweer waar ze best hun post opzetten, ook bij de opsporing van cannabisplantages en het zoeken naar vermiste personen spelen drones een belangrijke rol. Ward Van Ooteghem van Citymesh legde tot slot uit hoe zij als enige het 5G-netwerk momenteel kunnen uitrollen als privé-netwerk. Het doel van Citymesh is om dit 5G-netwerk te gebruiken voor drones die buiten het gezichtsveld vliegen.

 

The following two tabs change content below.
Shares
Share This