In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober 2018 lanceert VRT nws ‘Jij Kiest‘, een platform waar burgers voorstellen kunnen doen om het leven in hun gemeente te verbeteren. “Doe zelf een voorstel, zoek zoveel mogelijk steun en bepaal mee waarover de verkiezingen moeten gaan in jouw stad of gemeente,” klinkt het.

‘Jij kiest’ is zeker niet het eerste initiatief om burgers mee te laten beslissen over het beleid. Hasselt lanceerde al het participatieplatform VOOR Hasselt. Verschillende gemeenten in Vlaanderen maken gebruik van het digitaal platform van Citizenlab. Het is een participatieplatform dat steden en gemeenten nauwer in contact brengt met zijn bewoners. Onder andere Luik, Hasselt, Oostende, Geel en Vilvoorde maken (of maakten) al gebruik van het platform.

In Nederland gaan ze nog een stapje verder en motiveren ze de burgers met City Challenges. Wie dé oplossing bedenkt voor een groot maatschappelijk probleem wint mooie geldprijzen of een subsidie om zijn idee daadwerkelijk te realiseren.

Wil jij mee de agenda bepalen? Doe dan zelf een voorstel op jijkiest.be, zoek zo veel mogelijk steun en bepaal mee waarover de verkiezingen in jouw stad of gemeente moeten gaan.

The following two tabs change content below.
Shares
Share This