Watt Factory zoekt smart city start-ups voor hun accelerator programma

Met al 40 actieve bedrijven wil Watt Factory uitgroeien tot dé smart city hub van Vlaanderen. Start-ups die actief zijn in slimme mobiliteit, energie en gebouwen kunnen zich nog tot 15 juni opgeven voor hun Accelerator programma. We vroegen een woordje uitleg aan Filip Vandamme van Watt Factory. “Ook dit jaar willen we 10 à 15 start-ups selecteren om deel te nemen aan het programma”

Wat doet Watt Factory?
Filip Vandamme: “Watt Factory is een smart city hub die gestart is in mei 2017. Enerzijds is het een plaats waar mensen co-working- en kantoorruimtes kunnen huren en anderzijds organiseren we begeleiding van start-ups via een specifiek programma dat 6 maanden duurt. Binnen de focus van smart cities proberen we die community te creëren tussen onze vaste bewoners en de deelnemers aan het programma. Vorig jaar werd dit programma voor het eerst georganiseerd. Daar hebben toen 13 start-ups aan deelgenomen.”

Hoe zijn jullie gestart met Watt Factory?
“5 privéondernemers die actief zijn binnen de technologiesector en duurzame ontwikkeling hebben hun schouders onder dit project gezet (Jonas Dhaenens – CEO Intelligent, Nicolas Béarelle – CEO Re-Vive, Walter Mastelinck –  Oprichter & ex-CEO Transics, Alex De Witte – vastgoedontwikkelaar, en Stephan Bostoen, Serial Entrepreneur n.v.d.r.). We hebben vanaf het begin gezegd dat we meer willen doen dan een vastgoedproject, we willen echt een smart city hub creëren: een community waar er kruisbestuiving is binnen de community, maar ook met het ecosysteem rond Watt Factory. Dan praten we over de kennisinstellingen zoals UGent en de Vlerick Business School, Stad Gent en een aantal bedrijven.”

watt factory

De Watt Factory is gevestigd in Gent, waarom?
“Onze 5 aandeelhouders hebben een link met Gent en Gent is natuurlijk een zeer actieve hub als het gaat om ondernemerschap en start-ups. Dit komt voor een stuk door de aanwezigheid van de universiteit en de Vlerick Business School. In de softwaresector zijn er hier een aantal succesverhalen geschreven, deze rolmodellen inspireren anderen om ook een startup op te zetten. Dus er was een zeer rijke voedingsbodem. De stad Gent zet bovendien sterk in op mobiliteit, leefbaarheid en duurzaamheid. Gent was dus een mooie plaats om te starten. Wat we niet uitsluiten, is dat we in de toekomst onze vleugels spreiden en misschien ook op andere plaatsen het concept verder uitbouwen. Voor start-ups die we rekruteren kijken we natuurlijk wel naar Vlaanderen of België.”

Jullie Accelerator programma van 2018 gaat bijna van start. Wat mag een start-up hiervan verwachten?
“Voor het programma van dit jaar zoeken we nog smart city start-ups die actief zijn binnen mobiliteit, energie en gebouwen. We bieden workshops aan rond strategie, sales en marketing, finance en internationalisatie. Daarnaast is er nog de coaching waarbij we samenwerken met privé-mentoren en corporate partners zoals ABB, EDF Luminus en TomTom. Het programma loopt 6 maanden, van juli tot december. Deelnemen is volledig gratis en de start-ups kunnen gebruik maken van de co-workingruimte.”

De wisselwerking tussen startups en bedrijven: daar willen we echt op inzetten.

Zijn er bepaalde voorwaarden om in aanmerking te komen voor het programma?
“We zijn duidelijk een accelerator en geen incubator. Wij zijn niet op zoek naar teams die pas starten en nog op zoek zijn. We zoeken start-ups die al een eerste prototype hebben of een eerste proof of concept en die in feite op zoek zijn naar een schaalbaar businessmodel en commerciële groei. Na het programma zijn ze klaar om naar investeerders en durfkapitaalfondsen te stappen om geld op te halen.”

Hoe gaat het met de start-ups die vorig jaar deelnamen?
“Er zijn er een aantal die actief bezig zijn met fundraising, indien mogelijk proberen we hen daar nog altijd in te helpen. Er zijn ook anderen die al aan het internationaliseren zijn zoals bijvoorbeeld Manual.to: die zijn geselecteerd voor het acceleratieprogramma van Microsoft in Londen.”


Ontdek hier de ervaring die Manual.to had met het Accelerator programma.

Tot slot: waar willen jullie binnen 5 jaar staan?
“Binnen 5 jaar willen we het concept geografisch uitwerken en nieuwe vestigingen hebben. We willen ook de samenwerking met bedrijven verder uitbreiden, omdat ik geloof dat dat voor alle partijen belangrijk is. Bedrijven zijn echt op zoek naar innovatie en beseffen zelf dat ze het niet allemaal intern kunnen. Anderzijds is het heel belangrijk dat start-ups businessopportuniteiten vinden. Deze wisselwerking tussen startups en bedrijven: daar willen we echt op inzetten. Wat we ook willen doen is die stap zetten naar echte scale-ups. We willen zeker onze rol gaan spelen in het creëren van start-ups die internationaal doorgroeien.”

Ben jij een smart city start-up actief binnen slimme mobiliteit, energie of gebouwen? Zoek je coaching en een inspirerende ruimte om jouw start-up echt te lanceren? Schrijf je dan voor 15 juni 2018 in voor het Accelerator programma van Watt Factory. 

Vragen?
Filip Vandamme
filip@wattfactory.be
www.wattfactory.be 

The following two tabs change content below.
Shares
Share This