Afgelopen maandag vond er een heel interessant online matchmaking – en netwerkevent plaats, georganiseerd door Berenschot, onze Nederlandse collega’s in het OPZuid project en de gemeente Utrecht. Alle Smart Cities Vlaanderen leden waren uitgenodigd op dit Smart City event.

Technologische innovaties kunnen een oplossing bieden voor vele uitdagingen in het verslimmen van onze steden en gemeenten. Allerhande productideeën zijn in ontwikkeling, op basis van moderne technologieën zoals geprinte elektronica, slimme sensoren en draadloze communicatie. Deze technieken komen echter pas tot wasdom als zij daadwerkelijk worden geïmplementeerd in de stad én doen wat ze moeten doen. Dat laatste blijkt nog niet zo eenvoudig, een groot deel van de ideeën strandt. Waar gaat het mis?

Tijdens het event bracht de Gemeente Utrecht twee casussen in. Eén ging in op de vernieuwing van OVL (Openbare Verlichting) waarvan de aanbesteding in 2021 gepland staat. Utrecht wordt namelijk steeds vaker geconfronteerd met nieuwe technologie in de buitenruimte, zoals zelfrijdende auto’s en drones. De gemeente kijkt naar hoe ze diezelfde technologische ontwikkeling ook voor haar eigen doelen kan inzetten via OVL.

De andere casus ging in op de Slimme veger. Daarbij moeten grote veegmachines autonoom door de stad rijden en het afval op straat goed kunnen herkennen. Hierbij spelen data en herkenningstechnieken een grote rol.

Beide casussen werden besproken en er was ruim de tijd voor Q&A. Ook stond de gemeente Utrecht open voor suggesties en tips. Het was zeer interessant om de kruisbestuiving tussen de gemeente en de bedrijven waar te nemen. Het was dan ook een uiterst interessant event voor alle partijen. We plannen soortgelijke events in de toekomst zeker nog te organiseren samen met onze partners in verschillende projecten.

The following two tabs change content below.

smartcities

Laatste berichten van smartcities (toon alles)

Shares
Share This