Vlaanderen filevrij: utopie of toekomstmuziek?

Het Vlaamse verkeer is soms een grote bron van ergernis: we staan regelmatig in de file, voertuigen kunnen hele kruispunten blokkeren en er komen zoveel (elektrische) fietsen bij dat er ook bij die doelgroep steeds vaker ongelukken voorkomen. Hoe kunnen we daar verandering in brengen? Hoe kunnen we ervoor zorgen dat ons verkeer vlotter doorstroomt, veiliger wordt en dat we minder uitstoot genereren? Wel, daar kan jij een rol in spelen door deel te nemen aan deze bevraging.

Klik hier voor de bevraging.

Probleem/Verzadigde ruimte

Een relatief eenvoudige oplossing voor onze verkeersproblemen zou het uitbreiden van de infrastructuur kunnen zijn. Maar doordat we een klein en dichtbevolkt land zijn wordt onze vrije openbare ruimte steeds schaarser. Onze infrastructuur uitbreiden is bijgevolg geen optie, dus moeten we ervoor zorgen dat die ‘slimmer’ wordt. Een andere trend is dat steeds meer burgers een smartphone bezitten of vlot met technologie overweg kunnen. Om die reden willen we die twee zaken combineren: we willen de burgers in staat stellen om via technologie met onze infrastructuur te communiceren.

 Oplossing/Samen slimmer door het verkeer

 Begin 2019 is het programma Mobilidata van start gegaan. Het doel van Mobilidata is anonieme mobiliteitsinformatie van weggebruikers, infrastructuur, voertuigen, apps en overheidssystemen op één punt samen te brengen en realtime beschikbaar te stellen. Op die manier willen ze innovatieve oplossingen introduceren die de mobiliteit in de regio veiliger, vlotter, duurzamer en comfortabeler maken.

 Wat kan jij doen?

 Er is ondertussen heel veel onderzoek verricht naar slimme oplossingen die potentieel de mobiliteitsproblemen in Vlaanderen kunnen oplossen. Het is onmogelijk om al die oplossingen te realiseren, daarom wilt Mobilidata graag van jou weten wat jij belangrijk vindt. Welke mobiliteitstoepassingen kunnen volgens jou echt het verschil maken en denk jij te zullen gebruiken in de toekomst? Voor welke oplossingen ben jij bereid om data te delen of technologie te gebruiken? Laat het weten! Wanneer alle input door Mobilidata verzameld is, beslissen ze welke oplossingen er geselecteerd en uitgerold worden.

Surf alvast naar www.mobilidata.be om meer te weten te komen over het programma. Mobilidata richt zich niet alleen op gemotoriseerde voertuigen, maar wilt innovatieve oplossingen realiseren voor alle weggebruikers

The following two tabs change content below.

smartcities

Laatste berichten van smartcities (toon alles)

Shares
Share This